Het kost niet veel moeite om een gewone kamer om te toveren in een thuisbioscoop – voeg gewoon een televisie of beamer met scherm toe. Maar als je bedenkt hoeveel films en tv-programma’s de meesten van ons thuis bekijken, waarom zou je er dan niet een schepje bovenop doen en een huiselijke ruimte creëren die de bioscoopervaring evenaart? Hier zijn enkele eenvoudige stappen voor het creëren van een thuisbioscoop die alle tijd waard is die je erin zult doorbrengen.

Vind je visuele sweet spot

Ingenieurs en wetenschappers hebben lang en hard gewerkt om de optimale kijkafstand voor HDTV’s of schermen voor beamers te vinden. Het rekenwerk is relatief eenvoudig: neem de diagonale schermgrootte van het scherm en vermenigvuldig dit met 1,5 tot 2,5. Dat is hoe ver je bank, stoelen of andere belangrijke zitplaatsen van de voorkant van de televisie moeten staan.

Voor kleine kamers: probeer een soundbar

De meeste moderne HD-tv’s kunnen behoorlijk geluid produceren, maar niets levert zo’n cinematografische ervaring als speciale luidsprekers. Voor kleine kamers kun je overwegen een soundbar aan te schaffen, waarmee je meerdere luidsprekers in één plat, horizontaal pakket samenbrengt. Sommige van de slankere modellen passen precies onder het scherm, terwijl andere fungeren als een soort versterkte basis, met de tv er direct bovenop.

Maak ruimte voor basgeluid dat de muren doet schudden

Een andere eenvoudige audio upgrade komt van een subwoofer, een klasse luidspreker die alleen lage tonen bevat en ontworpen is om de kamer letterlijk te laten trillen. Monteer deze doosachtige kolossen niet in een kast (waar hun trillingen meer een verontrustend geratel dan een bevredigend gerommel zullen veroorzaken), maar op de vloer. Het belangrijkste is dat je genoeg ruimte hebt, vlak tegen een van de muren van je home cinema, en bij voorkeur in een hoek.

Luidsprekers opbergen in boekenkasten

Een van de kenmerken van home theater-audio op hoog niveau is scheiding – luidsprekers zo opstellen dat geluidseffecten, dialoog en andere audio uit verschillende richtingen lijken te komen, zoals links, rechts en midden. Hoewel je dit voor elkaar zou kunnen krijgen met een paar enorme vloerstaande luidsprekers, is de subtielere aanpak om kleinere luidsprekers op boekenplanken te plaatsen, links en rechts van de TV. Deze subtielere opstelling helpt ook om rommelige kabels te verbergen.

Pin It on Pinterest