Hoe maak ik een thuisbioscoop?

Geplaatst op

Het kost niet veel moeite om een gewone kamer om te toveren in een thuisbioscoop – voeg gewoon een televisie of beamer met scherm toe. Maar als je bedenkt hoeveel films en tv-programma’s de meesten van ons thuis bekijken, waarom zou je er dan niet een schepje bovenop doen en een huiselijke ruimte creëren die de bioscoopervaring evenaart? Hier zijn enkele eenvoudige stappen voor het creëren van een thuisbioscoop die alle tijd waard is die je erin zult doorbrengen.

Vind je visuele sweet spot

Ingenieurs en wetenschappers hebben lang en hard gewerkt om de optimale kijkafstand voor HDTV’s of schermen voor beamers te vinden. Het rekenwerk is relatief eenvoudig: neem de diagonale schermgrootte van het scherm en vermenigvuldig dit met 1,5 tot 2,5. Dat is hoe ver je bank, stoelen of andere belangrijke zitplaatsen van de voorkant van de televisie moeten staan.

Voor kleine kamers: probeer een soundbar

De meeste moderne HD-tv’s kunnen behoorlijk geluid produceren, maar niets levert zo’n cinematografische ervaring als speciale luidsprekers. Voor kleine kamers kun je overwegen een soundbar aan te schaffen, waarmee je meerdere luidsprekers in één plat, horizontaal pakket samenbrengt. Sommige van de slankere modellen passen precies onder het scherm, terwijl andere fungeren als een soort versterkte basis, met de tv er direct bovenop.

Maak ruimte voor basgeluid dat de muren doet schudden

Een andere eenvoudige audio upgrade komt van een subwoofer, een klasse luidspreker die alleen lage tonen bevat en ontworpen is om de kamer letterlijk te laten trillen. Monteer deze doosachtige kolossen niet in een kast (waar hun trillingen meer een verontrustend geratel dan een bevredigend gerommel zullen veroorzaken), maar op de vloer. Het belangrijkste is dat je genoeg ruimte hebt, vlak tegen een van de muren van je home cinema, en bij voorkeur in een hoek.

Luidsprekers opbergen in boekenkasten

Een van de kenmerken van home theater-audio op hoog niveau is scheiding – luidsprekers zo opstellen dat geluidseffecten, dialoog en andere audio uit verschillende richtingen lijken te komen, zoals links, rechts en midden. Hoewel je dit voor elkaar zou kunnen krijgen met een paar enorme vloerstaande luidsprekers, is de subtielere aanpak om kleinere luidsprekers op boekenplanken te plaatsen, links en rechts van de TV. Deze subtielere opstelling helpt ook om rommelige kabels te verbergen.

 

Surround Sound omhoog monteren

De beste, maar meest complexe audio-opstelling is volledige surround sound, die meestal zes totale audiokanalen of luidsprekers omvat – één voor het midden, rechts en links, twee voor de achterluidsprekers en één subwoofer. De grootste uitdaging is echter meestal de plaatsing van de achterste speakers. 

Rechtop zitten voor 3D

Als je van plan bent veel 3D-inhoud te kijken, zorg dan voor een stoel met een stevige rugsteun. Waarom? Dan krijg je blessures van het verkeerd zitten. Zorg er dus voor dat je stoel of zetel naar voren gericht is.

Controleer je kijkhoeken

Sommige HD-tv’s kunnen vanuit een relatief extreme hoek worden bekeken (naar links, rechts of zelfs van boven en onder), terwijl andere meer een positie in het midden vereisen. Voordat je gaten boort of nieuw meubilair koopt, geef je aan waar de tv, of het projectiescherm in het geval van een thuisbioscoop beamer, ongeveer moet komen, zet je hem aan en controleert of je vanuit de verschillende hoeken het beeld goed kan zien. 

Draai weg van schittering

Kijk bij het controleren op slechte hoeken ook hoeveel licht er op verschillende momenten van de dag door je ramen op het scherm valt. Hetzelfde geldt voor onnatuurlijk licht (lampen, trackverlichting, enz.). Zelfs het helderste beeld kan niet op tegen intense schittering, dus probeer de tv zo veel mogelijk in de schaduw te zetten.

Sla twee vliegen in één klap

De laatste twee problemen – slechte hoeken en schittering van het scherm – kunnen grotendeels worden opgelost door te kiezen voor een gebogen HD-tv. De subtiele kromming in deze schermen vergroot de totale kijkhoek naar beide kanten van de tv, terwijl ook de totale schittering wordt beperkt. Door aan deze functie prioriteit te geven, kunt je een deel van de kijkproblemen wegnemen uit de algehele thuisbioscoopopstelling.

Zet een koptelefoon op en ga zitten waar je wilt

Tot voor kort waren hoofdtelefoons en tv’s een lastige combinatie, waarbij je ofwel ongemakkelijk dicht bij het scherm moest gaan zitten (omdat de meeste snoeren van oortelefoons niet langer zijn dan een paar meter), of moest uitzoeken waar je de logge, storingsgevoelige radiofrequentiezenders moest plaatsen die werken met draadloze hoofdtelefoons. Maar met een handvol nieuwere producten kun je een standaardhoofdtelefoon rechtstreeks op een afstandsbediening aansluiten, waardoor je toegang krijgt tot perfect gesynchroniseerde audio, vanuit vrijwel elke stoel in de kamer. Slechts een handvol producten biedt deze mogelijkheid, waarvan de meest recente de PlayStation 5 is, die een audio-aansluiting heeft die in de gamecontroller is ingebouwd.

Gerelateerde berichten

Over ons

We houden je graag op de hoogte van de trends op het gebied van IT, grafisch design en het bouwen van websites.

Contactgegevens

Via info @ webdesign-joomla.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden