Wanneer je een muziekstudio wilt inrichten, dan komt het woord refurbished naar voren. Het gaat bij deze term om elektronische apparaten die nagekeken zijn of gerepareerd en daardoor zo goed als nieuw. Het leuke van deze dingen is dat ze ook veel goedkoper zijn. Op deze manier is het gemakkelijk om een studio in te richten, zo maak je het niet te duur.

Reparatie

In een muziekstudio is het tegenwoordig zo dat je kunt werken met apparaten als computers in alle vormen die je maar kunt verzinnen. Deze kun je na laten door computers leeuwarden, een typische expert die je computer kan laten werken alsof hij net uit de winkel komt. Geweldig!

Wat heeft een moderne thuisstudio?

Er zijn tal van dingen die nu een gemeenplaats geworden zijn in een moderne thuisstudio:

  • Computer met geluidsbewerkingssoftware
  • Mixer
  • Interface
  • Studiospeakers

Deze zaken hoeven helemaal niet zoveel geld meer te kosten. Kwaliteit is omhoog gegaan terwijl de prijs is gedaald. Goed nieuws voor mensen die muziek, gesproken woord of wat dan ook willen opnemen.

Waar haal je de spullen?

Het is een misvatting om te denken dat je alle spullen voor je thuisstudio bij de expertzaak moet aanschaffen. Nee dat is echter niet het geval. Je kunt zo op brocantes vinden (oude versterkers of bandrecorders), maar ook bij de alombekende Kringloopwinkel. Wel eerst even uitproberen in de zaak, zo weet je zeker dat de apparaten (die toch nog wel wat geld kunnen kosten) werkzaam zijn zoals je wilt.

Hoe stel je de studio op?

Het is belangrijk dat je studio op oor en ooghoogte functioneert. Zorg voor een tafel waarop je apparatuur gezet kan worden. Hang je speakers aan de wand. Zo komen de klanken mooi in stereo binnen. Links en rechts hangen de speakers naast je computer. Dit is een opstelling die we vaak tegenkomen (ook in de geschiedenis). Het is wonderlijk wat er allemaal mogelijk is met de technologie van nu. Waar je vroeger nog een grote ruimte voor nodig had, is nu mogelijk met een computer. Wel is het belangrijk om een oor te hebben voor de geluidskwaliteit, want veel digitale technieken worden gekenmerkt door een schelle en ietwat zielloze kwaliteit. Vanwege onder andere dit laatste zijn veel audiofielen dol op analoge opnametechnieken. Het is ook mogelijk om digitale geluidsopnames, op te nemen met analoge middelen en daarna weer op te nemen met software. Ook bestaan er plugins die digitale opnames een analoge kwaliteit kunnen geven. Dit is een aandachtsgebied waar je veel kunt experimenteren en de sound zoveel mogelijk naar je hand kunt zetten. Dit laatste is tegenwoordig extra belangrijk om een eigen muzikale identiteit op te bouwen.

Pin It on Pinterest